- Karbon uygulamaları tecrübeli uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.
- Uygulamalar çıplak elle yapılmamalıdır, uygulama sırasında güvenlik önlemleri alınmalı gerekli eldiven, gözlük gerekirse maske vb. kullanılmalıdır.
- Karbon elyaf kumaş/şerit (lifli polimer malzeme) uygulamaya başlanmadan önce yüzey hazırlığı yapılmalıdır.
- Öncelikler varsa uygulanacak eleman üzerindeki sıvalar dökülür, varsa boya vb malzemeler sökülüp temizlenerek salt beton yüzey elde edilir.
- Uygulanacak yüzey üzerindeki çıkıntılar, sivrilikler çentikleme veya taşlama ile temizlenir.
- Uygulanacak elemanların köşeleri betona zarar vermeden kırılmalı törpülenmeli, sivri kenar bırakılmamalıdır. Eleman boyutuna göre kolon/kiriş kenarları en az r: 3~4 cm olacak şekilde yuvarlatılmalıdır.
- Bu sıva kırım köşe yuvarlatılması işlemleri sonrasında meydana gelen hasarlar yüzey bozuklukları tamir harcı ile sıvanmalı mümkün olduğunca düzgün yüzey elde edilmelidir. Tamir sıvası yapılacak yüzeylerde kalın uygulama gerekirse 1,5~2 cm yi geçmeyecek şekilde katmanlar halinde uygulanmalıdır. Katmanlar arasında gerekli kuruma süresine dikkat edilmeli diğer katmanlar ona göre uygulanmalıdır.
- Uygulanacak yüzey kesinlikle ıslak/nemli olmamalıdır, toz, tiner, yağ vb. yabancı maddelerden arındırılmalıdır. Tamir harcı uygulanmışsa kuruma süresine dikkat edilmelidir.
- Kumaş/şerit projeye göre yerinde uygulanacak ölçülere göre kesilerek hazırlanmalıdır.
- Düzgün bir yüzey elde edildikten sonra karbon elyaf kumaş uygulanacak yüzeye epoxy macun sürülür, ayrıca sıvı laminasyon epoxy parmak rulo ve ya fırça ile kumaşa sürülüp yeterince emdirildikten sonra kumaş macun sürülmüş yüzeye yapıştırılacaktır. Arada boşluk kalmayacak şekilde kumaş çalışacağı lifler doğrultusunda gerilerek yüzeye yapıştırılır. Arada kalan hava boşluklarının kalmaması için yapıştırılan kumaş yüzey lifler doğrultusunda sıvazlanarak iyice yapıştırılır, bu işlemi daha kolay yapmak için rulo /fırça kullanılabilir.
- Uygulamada liferin çalışacağı yönde minimum 15~20 cm bindirme boyu, diğer yönde ise ~5cm bindirme boyu uygulanır.
- İkinci katman uygulanacaksa ilk uygulamanın yeteri kadar uygulaması beklenir ve ikinci katmana geçilir. İkinci kat uygulamada aynı teknikle uygulanmalı, katlar arasına sürülecek epoxyi iyice yedirilmeli rulo ile bastırılarak iyice lamine edilmelidir. İki veya daha fazla uygulanacak katmanlarda ek yerlerinin aynı yere gelmemeli ve şaşırtmalı uygulanmasına dikkat edilmelidir.
- Eğer kumaş üzerine sonradan sıva vb. kaplama yapılacaksa yüzeyin tutunma kolaylığı, pürüzlenmesi için son kat üzeri epoxy kurumadan yüzeye el ile kum serpilip yapışması sağlanmalıdır.
- Sürekli çok yoğun güneş veya yüksek ısıya maruz kalacak alanlarda malzeme üzeri 10~12 gün içerisinde uygun malzeme ile kaplanmalıdır.
- Yangına karşı dayanım isteniyorsa uygun kalınlıkta yangına dayanıklı sıva veya uygun bir kaplama yapılmalıdır.
- Kullanılacak epoxy malzeme ürüne ve uygulanacak yüzeye göre değişiklik göstereceğinden yaklaşık sarfiyat için kullanılacak malzeme teknik föyünden veya tedarikçiden bilgi alınabilir.
Kullanılacak karbon kumaşların özellikleri uygulama şekli için projeye bakılacaktır. Kullanılacak malzemenin özellikleri ise;
- Tek yönlü 600 gr/m2 (nominal kalınlığı: 0,34mm) karbon elyaf kumaş, çekme dayanımı 4.900 Mpa, Elastisite modülü 230.000 Mpa, Uzama % 2.1 olan şartlara uygun malzeme olacaktır.
- Tek yönlü 300 gr/m2 (nominal kalınlığı: 0,17mm) karbon elyaf kumaş, çekme dayanımı 4.900 Mpa, Elastisite modülü 230.000 Mpa, Uzama % 2.1 olan şartlara uygun malzeme olacaktır.
- Bu değerlere yakın muadil ürün değerleri proje müellifine veya kontrole bildirilip onay alınıp kullanılabilir