Her bina ve kurum için bina deprem testi yapılır. Deprem güçlendirme projeleri hazırlanır. Her bina ve kurum için bina sağlamlık raporu hazırlanır. Deprem güçlendirme projeleri.
Bina güçlendirme uygulamaları deprem kuşağında bulunan ülkemiz için bir gereklilik teşkil etmekte. Çevre koşulları ve deprem etkileri göz önüne alınarak, gelişen teknoloji ve yeni yapım yöntemleriyle birlikte, hasar gören veya görmeyen tüm yapıların ya da bir yapı elemanının deprem yönetmeliğinde öngörülen performans düzeyine çıkarmak için yapılan işlemlere bina güçlendirme denir.
Bu işlemleri yapının cinsi ve niteliği, kullanım amacına göre, karbon lifli kompozitler, betonarme, çelik gibi farklı malzemelerle doğru proje yöntemlerle uygulamaktayız.
Güçlendirme Nedir?
Yapı güçlendirmesi neden yapılır?
Bir diğer güçlendirme gerektiren koşul, güncel yönetmelik ve şartları sağlamazsa, beton dayanımında bir takım olumsuzluklar söz konusu ise donatı projesine göre yapılmazsa, ya da statik proje çözümünde hatalar mevcutsa, projeye uymama söz konusu ise yine az katlı olarak tasarlanıp müteahhitlerce çok kat elde edebilmek çok katlı bir yapı haline dönüştürmek, ana taşıyıcıları kırmak, yetersiz bir şekilde oluşan yanal rijitlik vs. gibi etkilerden dolayı yapı güçlendirme işlemleri yapılmalıdır.
Yapı güçlendirme işlerini yaparken projeye uygun şekilde bir takım kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan işlemlere dikkat edilmelidir. Bunların en yaygın olan yapı güçlendirme şekli Kimyasal dübel (Harç), demir filizi ekilmesinde en yaygın yöntem olup; özellikle hasar görmüş kolon ve kiriş yerlerinde mantolama uygulamalarında kullanılmaktadır. Yapı güçlendirmeleri her ne kadar günümüzde önemsenmese de bir takım hasara uğrayan bir yapıyı uygun güçlendirme yöntemleriyle yapı mukavemetini sağlamak son derece önemlidir.