Günümüzde şehir merkezinde veya şehre yakın alanların değeri hızlı bir şekilde artmaktadır. Uygun inşaat sahası oluşturmak için ise gerekli zemin sağlamlaştırılmasının yapılması gerekmektedir. Bunun için günümüzde sıkça tercih edilmekte olan fore kazık işlemi yer almaktadır. Bu işlem seçeneği sayesinde zemin uygun bir şekilde sağlamlaştırmakta ve gerekli inşaat işlemleri sonrasında başlamaktadır. Geçmişte kullanılmakta olan zemin sağlamlaştırma işlemleri maddi ve zaman açısında büyük kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu durumun aşılmasında fore kazık yöntemi günümüz içerisinde tercih edilmekte olan bir metot seçeneği olarak yer almaktadır. Kısa zaman içerisinde olumlu sonuçlar vermesinden ötürü ise büyük yapıların kurulacağı arazi seçeneklerinden tercih edilmektedir.
Fore Kazık Uygulaması
Fore kazık uygulaması yapılırken takip edilmekte olan hususlar bulunmaktadır. Öncelikli olarak hesaplanmakta olan kazık için gerekli kuyu kazılmaktadır. Dairesel bir şekilde kuyu istenilen çapta ve derinlikte hazırlanmaktadır. Bunun ardından ise demir donatı hazırlanmaktadır. Bu demir donatı kuyunun çevresini içten sarmaktadır. Bağlantıları için ise dairesel demirler kullanılmaktadır. Bu sayede ise donatının indirme aşamasında her hangi bir dağılma olması bu sayede engellenmektedir. Donatının düzgün bir şekilde yerleştirilmesinin ardından ise bir boru kuyunun dibine sarkıtılmaktadır. Son işlem olarak ise beton dökme işlemi gerçekleştirilmektedir. Temiz beton kuyudan çıkana kadar bu işlem devam etmektedir. Donatının bir kısmı ise kuyunun dışında kalmaktadır. Bu sayede ise yapının oturacağı alan beton ile hazırlanmaktadır.
Fore Kazık Kullanılma Sebepleri
Fore kazığın zemin sağlamlaştırmada tercih edilmesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. Sebeplerinin en başında taşıma gücüne ihtiyaç olan alanlarda tercih edilmektedir. Tünel yapımında sıkça tercih edilmektedir. Bunun beraberinde doğal afetlerin fazla olduğu bölgelerde tercih edilmektedir. Heyelan, toprak, kayması ve deprem bölgelerinde atılacak olan yatay zemin toprağın oturmamış olmasından ötürü her hangi bir doğal afet durumunda kayabilmektedir. Bunun önlenmesi adına fore kazık ile sağlam bir temel oluşturulmaktadır. Oluşturulmakta olan bu temel üzerine ise sonrasında yapılmak istenen binanın çalışmaları başlamaktadır. Kazıkların çapı ve eni konusunda ise taşınmak istenen yükün beraberinde toprağın ne kadar zayıf olduğunun önemi bulunmaktadır. Bunun için öncesinde gerekli keşiflerin yapılması ve sonrasında ise tasarımın oluşturulması gerekmektedir.
Fore Kazık Avantajları Nelerdir
Temel sağlamlaştırmada tercih edilmekte olan fore kazık seçeneğinin çeşitli avantajları bulunmaktadır. En büyük ve en tercih edilmekte olan avantajlarının başında kısa süre içerisinde büyük başarılar elde etmesidir. Geçmişte kullanılmakta olan zemin sağlamlaştırma çalışmalarına göre daha basit ve olumlu sonuçlar vermektedir. Maddiyat konusunda ise sarsmamaktadır. Bunun beraberinde fore kazık avantajlarının en önemlisi yapının bitmesinin ardından sağlam bir zemin üzerinde yapıların yer almasına yardımcı olmaktadır. Yani deprem, sel veya toprak kayması gibi durumlarda her hangi bir zarar görmesi çok düşük bir olasılıktır. Bunun için doğal afet riskinin fazla olduğu illerde veya yerleşim yerlerinde bu yüzden tercih edilmektedir. Uygulamanın kısa süre içerisinde gerçekleşiyor olması ise günümüzün en değerli birimi olan zamandan kar edilebilmesine olanak vermektedir. Bir temel içerisinde kaç kazık olacağı ve ölçülerinin ne olacağı konusunda ise mühendislerin gerekli analizi yapması gerekmektedir. Dışarıdan bakarak hesaplamalar olmadan bu işlemin yapılması sonucunda olumlu verilerin elde edilebilmesi söz konusu değildir. Bu durum ya zarara yada zeminin sağlam olmamasına neden olmaktadır.
Fore Kazık Kullanıldığı Yerler
Fore kazık için genel olarak zemin sağlamlaştırılması için kullanıldığını görmekteyiz. Bunun yanı sıra çok farklı kullanım alanları da bulunmaktadır. Kazık genel amaç ile yükün fazla olduğu yerlerden tercih edilmektedir. Bina, köprü veya barajlarda artık sıkça tercih edilmektedir. Deprem sonrasında oluşan korumasız zeminlerin üzerinden tekrardan sağlıklı bir şekilde yapıların inşaa edilebilmesi adına tercih edilmektedir. Kara yolu ve demir yollarının inşaatında ise kullanılmaktadır. Yolun geçeceği bölümde gerekli yük desteğinin sağlanabilmesi için de tercih edilmektedir. Kazıkların taşıyacağı yüke göre ölçüler ve tasarım hesaplanmaktadır. Bunun ardından ise uygulamaya geçilmektedir. Uygulama esnasında betona su katılması veya donatı demirinde haddinden fazla boşluk olması kötü sonuçların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Özen ile bu ayrıntıların doğru yapıldığına dikkat edilmesi ve yasalara uygun şekilde yapılması gerekmektedir.